Menu

algemene informatie mbt de smaak

De echte Nederlandse kaasmeesters wonen in de provincie Noord-Holland. Hier wordt al kaas geproduceerd sinds de 15e eeuw. Sterker nog: echte Noord-Hollandse kaas wordt nog altijd volgens dezelfde traditie gemaakt!

 

De bijzondere smaak van Noord-Hollandse kaas ontstaat al bij de bron: het gras. Omdat de weiden eeuwen geleden nog binnenzee waren, bevat de grond een unieke samenstelling. De zilte grond en de altijd aanwezige zeewind zijn een ideale voedingsbodem voor mals gras. Dit levert superieure melk op. Natuurlijk met een zilt tintje, waardoor de kaas later minder gezout hoeft te worden. Hierdoor kan Noord-Hollandse kaas uitblinken in romigheid!

 

Maar ook de koeien hebben een groot aandeel in de smaak. Deze Noord-Hollandse Gouda is gemaakt van heerlijke Noord-Hollandse weidemelk, opgehaald bij boeren die zorg dragen voor dier en natuur. De Holstein zwartbonte melkkoeien bevolken de weiden. De koeien staan minstens 120 dagen minimum 6 uren per dag in de weide. Deze melkkoeien staan er om bekend dat ze veel melk geven, wel 20 liter per dag!