Een koe geeft ongeveer 10.000 liter melk per jaar!
Om 1 kilo kaas te maken, zijn 10 liter melk nodig!
De naam Gouda of Goudse verwijst naar de vroegere ronde vorm van de kaas. Een Goudse kaas had voorheen altijd de vorm van een wiel.
Alle Noord Hollandse Gouda met het Rode Zegel kazen hebben een vetgehalte van 48%.
Koeien staan van het voorjaar tot het najaar minstens 120 dagen, 6 uur per dag in de weide!
De kaasdragers hebben een speciaal loopje uitgevonden om zo de berrie stil mogelijk te houden!
De kaasvader kan je herkennen aan zijn oranje hoed. Hij wordt Paps genoemd door de kaasdragers.
Het waaggebouw in Alkmaar dateert van 1390 en had oorspronkelijk een religieuze functie.
Je bewaart kaas best op de koudste plek in de koelkast!
Wij Belgen eten zo'n 12 kg kaas per jaar.
In Noord-Holland wordt er kaas gemaakt sinds de 15de eeuw!
Kaas bestaat sinds de prehistorie!
Er bestaan meer dan 2000 soorten kazen!
Jonge Noord-Hollandse Gouda met het Rode Zegel is 4 weken oud.
Oud Noord-Hollandse Gouda met het Rode Zegel is 34 weken oud.
In Nederland eet men gemiddeld zo'n 16 kg kaas per jaar.
Onze zwartbonte Holstein koeien geven ongeveer 20 liter melk per dag!
29 aug. 2015
Feest van de Smaak in de Palm Hopvelden
Noord-Hollandse Gouda met het Rode Zegel en Palm nodigen u uit voor de Feest van de Smaak in de Palm Hopvelden op 29 augustus !
Wil jij ook te gast zijn op het Feest van de Smaak in de Palm Hopvelden op 29 augustus?
Schrijf je dan nu in via www.rodezegel.be en maak kans op een van de 50 duotickets! Chef Viki Geunes verrast met hedendaagse twist op nostalgische combo.
Kaas en bier: een authentiekere combinatie van vakmanschap bestaat haast niet. Het hoort al eeuwenlang tot de favoriete geniet-combo’s van de Belg en wordt nu zelfs nóg populairder. “Kwaliteitsproducten die je herinneren aan je jeugd, maar met een frisse 2015-twist: dát is wat mensen willen”. Deze trend inspireerde chef Viki Geunes dan ook om verrassende moderne bier & kaas-creaties te maken, van brunch tot aperitief.